Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

vermoeden dyslexie en nu??

  • Gianne

    Wij hebben een zoontje van 8 jaar. Hij zit nu in groep 4. In groep 3 is er al het een en ander mis gegaan.Hij ging op alle vlakken hartstikke goed mee, maar aan het eind van het jaar kwamen ze erachter dat hij toch achterbleef met lezen.

    Hij ging over met bijna geen AVI nivo. Nu in groep 4, is er een leesprobleem, maar ze willen nog geen naam aan het beestje geven (is te vroeg zeggen ze!!). Bij mij in de familie hebben meerder neefjes dyslexie…. en ik zie een aantal dingen waarvan ik denk dat hij het inderdaad heeft. Hij heeft nu ook zón weerstand om te moeten lezen. (we moeten thuis oefenen) en het schiet allemaal niet echt op.

    Waar kan ik terecht en welke taak heeft de school hierin.. is er iets van een test, of ben ik inderdaad te vroeg hiermee????

  • monique

    hoi gianne

    met mijn dochter van 8 heb ik het zelfde meegemaakt deze zat aan het eind van groep 3 ook op lees nivo 0 maar had zelf al heel snel door dat zij dyslexie had (herkende het van me zoon) de tr lerares is toen met haar aan de slag gegaan betreft het lezen aan het eind van groep 4 beheerste ze nivo 3/4 en nu in groep 5 leest ze nivo 6/7 dus het lezen gaat nu prima aleen het schrijven en rekenen blijft het probleem we zijn samen met de rt lerares al bijna 2 jaar bezig om een test te krijgen omdat het aleen nog ff bevestigd moet worden nu eindelijk dit jaar komt de test er door :)

    ik zou zeggen praat met de lerares of leraar van je zoon over je gevoel en kijk wat die verder nog kunnen tevens is er op internet een heel leuk programma te vinden waar me dochter veel plezier aan beleeft heeft en ook meer zin in het lezen kreeg kijk eens op www.woordkasteel.com

  • jacoline

    zo gingf het bij mij ook en toen wouden ze me testen in =groep 5 en hebben het niet gedaan ik zit nu in de eerste en ik zou zeggen dat de school hier echt voor moet op draaien.

    laat hem echt testen dat bespaart hem een hoop elende het is mij ook overkomen.

    echt geen pretje

  • poula

    Laten testen door een goede Orthopedagoog

  • Linda

    Hoi Poula,

    Laten testen door een goede orthopedagoog. Ja, werkt inderdaad. Komt vaak een bevestiging uit dat er sprake is van dyslexie.

    Maar dan….. wat is de volgende te nemen aktie?

    Groetjes,

    Linda

  • poula

    mijn zoon heeft les gehad van een orthopedagoog /logopedist die gespecialiseerd was in dyslectie. deze lessen bestonden vooral uit het uitleggen van woorden en dat werd herhaalt en herhaalt. Er werden allerlei spelletjes gedaaan zodat hij bij bepaalde woorden uit kon vinden of er een s of z moest komen. Vanaf groep 7 heb ik gezorgd voor bijles ned door een student Pabo. Ook dit bestond voornamelijk uit herhalen van de lesstof op school. Hij durfde wel aan haar vragen te stellen. Lezen is erg moeilijk voor deze kinderen maar disney boekjes hielpen. Ook een boekje met moppen vond hij leuk. Msn-en is ook heel goed ze moeten dan lezen.

  • Gerrit

    Gianne,

    Je bent nooit te vroeg met het signaleren van problemen. En die zijn er. Naast het lezen wat niet op gang herken je nog andere zaken. Je vermoedt “dyslexie”. Nou denk ik eerlijk gezegd dat het jou eigenlijk een worst zal zijn; dyslectisch of niet, want hoe dan ook, moeten die problemen opgelost, waarschijnlijk met het lezen als prioriteit.

    Ik vind het niet meer dan logisch dat hij een vreselijke hekel aan “lezen” heeft. Ik ben bang dat wat hij te doen krijgt “ver boven zijn pet” gaat; hij is de draad (als hij al ooit een draad gehad heeft) helemaal kwijt.

    Tot nu toe is de school niet in staat gebleken hem te leren lezen. Ik zou zo een twee drie niet weten waarom ze dat “in de toekomst” wel zou lukken. Wat willen/kunnen ze bv veranderen? Zijn ze bv in staat om niet eerder verder te gaan met je zoontje, dan dat hij kan, wat de “andere kinderen” nu al kunnen? Of nemen ze hem gewoon mee, en laten ze hem steeds verder achterop komen? Hoeveel tijd willen/kunnen ze voor hem vrijmaken? Wat zien ze als oorzaak van het feit dat het lezen niet op gang komt? Als ze denken aan dyslexie; betekent dat dan dat nu al geaccpeteerd wordt dat “hij het nooit zal leren?”

    Ik wilde dat ik antwoorden had op deze vragen: Heb ik niet. Ik heb alleen de ervaring dat de school heel vaak niet bij machte is het probleem echt aan te pakken. (Dat betekent heel vaak: sudderen…) Daarnaast heb ik de ervaring dat je zelf “alles” moet doen. Of je moet (dure) externe begeleiding zoeken of je moet zelf aan de slag. Bij mijn weten is de methode De Haan de enige methode waarbij je zelf aan de slag kunt, 10 à 15 min per dag en die enigermate betaalbaar is. Als je informatie opzoekt, zul je lezen dat deze methode anders werkt dan de school doet. Ik vind wel dat de methode erg optimistisch is. Het zijn mijn ervaringen niet. Maar ik heb er wel hele acceptabele successen meegehaald.

    Nogmaals: Ik maak geen reclame. Ik ben alleen wat somber over de mogelijkheden van de scholen. Ik heb de ervaring dat je zelf meer bereikt. Dat kan met de methode De Haan.

    Verder hoop ik dat je slim genoeg bent om je niets aan te laten praten, noch door de school (zie de genoemde vragen…), noch door mij.

    Veel succes.

    Gerrit

  • Sylvia Koets

    Hallo Gianne,

    Heb mijn dochter ook vanuit mij zelf laten testen. Schoolgeld was op aldus school ? Of dit ook het geval was weet ik niet maar ben blij het gedaan te hebben en inderdaad mijn dochter heeft dyslexie. Ben blij dat ik door gezet heb en ja hoor je kan het zelf laten doen en daar moet school gewoon aan mee werken. En de kosten die krijg je vergoed via je ziekenfonds verzekering. Aldus ik.

    Ik zou zeggen knok voor je kind. Ook in mijn familie zijn er een aantal die het hebben waaronder een nichtje ik zelf en mijn tweeling zus.

    Groetjes Sylvia

  • Gianne

    Hoi Sylvia,

    nav jouw berichtje… waar heb jij je kind laten testen en hoe ben je verzekerd dat je dit vergoed krijgt??

    Nu je de uitslag van die test hebt, is het dan zo dat je duidelijk hebt, wat je nu moet doen of wat school moet gaan doen???

    Ik heb zoveel vragen, maar op ditmoment heeft mijn zoontje het zelf er erg moeilijk mee. Hij is verdrietig om ALLES, maar vooral omdat het lezen niet goed gaat.

    Zoveel gaat er in dat koppie om..hij is zich er zo van bewust dat de rest van de kinderen in de klas doorgaat en hij hierin “faalt”.

  • monique

    nog ff klein updat inmiddels leest me dochter met behulp van de rt lerares in nivo 9 dus beheerst 8 :) en dat in nog geen jaar monique schreef:

    >

    > hoi gianne

    >

    > met mijn dochter van 8 heb ik het zelfde meegemaakt deze zat

    > aan het eind van groep 3 ook op lees nivo 0 maar had zelf al

    > heel snel door dat zij dyslexie had (herkende het van me

    > zoon) de tr lerares is toen met haar aan de slag gegaan

    > betreft het lezen aan het eind van groep 4 beheerste ze nivo

    > 3/4 en nu in groep 5 leest ze nivo 6/7 dus het lezen gaat nu

    > prima aleen het schrijven en rekenen blijft het probleem we

    > zijn samen met de rt lerares al bijna 2 jaar bezig om een

    > test te krijgen omdat het aleen nog ff bevestigd moet worden

    > nu eindelijk dit jaar komt de test er door :)

    > ik zou zeggen praat met de lerares of leraar van je zoon over

    > je gevoel en kijk wat die verder nog kunnen tevens is er op

    > internet een heel leuk programma te vinden waar me dochter

    > veel plezier aan beleeft heeft en ook meer zin in het lezen

    > kreeg kijk eens op www.woordkasteel.com